Uwielbiam taki obiad, idealny dla specjalnych gości
rodzinki 

Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć.
Grzyby faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać.

Od grzybów oderwać nóżki, łebki doprawić solą i pieprzem. Do kapeluszy nałożyć puree ziemniaczane. Lekko przydusić.
Na dno blaszki wlać wodę, tyle żeby dno było przykryte. Włożyć raszki na które położyć kurczaka. Jeśli nie macie takiej blaszki, można kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną wodą, ale w blaszce musi być również woda.

Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, odwrócić kurczaka i polać go wytworzonym sosem. Włożyć faszerowane grzybki. ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Gdyby nie było wody w blaszce troszeczkę dolać.
Kurczak musi mieć pięknie zarumienioną skórkę, smacznego.