Pyszne knedle, zachęcam do wypróbowania. Sezon śliwkowy w pełni, teraz mają najlepszy smak są słodkie i soczyste.

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą miękkie odcedzić, i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzania.

Twaróg zmielić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Jajka z solą lekko ubić i dodać do masy. Ugnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie części. Uformować wałki o średnicy 5 cm, posypując stolnicę mąką. Pociąć na 2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko zmiażdżyć, położyć połówkę lub całą śliweczkę. Zlepić knedla dokładnie, śliwka musi być całkowicie zakryta.

Knedle rozłożyć na mocno obsypanej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucać po kilka knedli, zmniejszyć ogień. Gotować 10 minut od wypłynięcia knedli. Wyjąć łyżka cedzakową.

Można je podać oblane roztopionym masłem i obsypane cukrem.
Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem.
Knedle były pyszne, polecam.