Składniki:
Sos boloński
1 kg mięsa mielonego (łopatka)
500 ml przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
bazylia, oregano, sól, pieprz
500 g pieczarek
Sos beszamelowy
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
ser żółty
makaron Lasagne
Mięso mielone podsmażyć z pieczarkami, dodać przecier i pomidory z puszki i dalej gotować aż woda odparuje i sos dość zgęstnieje. Dodać przyprawy.
W garnuszku rozpuścić i sklarować masło, dodać mąkę i intensywnie wymieszać, ma powstać konsystencja gęstego kleju więc gdy będzie zbyt rzadkie to dodać mąki. Zalać mlekiem i dodać przyprawy, zagotować cały czas intensywnie mieszając, aby mąka opadająca na dół garnka nie przypaliła się.
Małą część sosu beszamelowego wylać na dno naczynia, ułożyć makaron, na jego wierzchu wylać małą część sosu beszamelowego a na niego sos boloński i znowu makaron. Powtarzać tak do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu ułożyć żółty ser.
Piec 45 minut w 280 stopniach.