Część osób mieszkających w Krakowie (czy do innych polskich miast dotarły obwarzanki?) pewnie pomyśli: no dobra, ale w sumie po co, skoro można je kupić na każdym rogu?Po pierwsze dlatego, że domowe obwarzanki są naprawdę dużo smaczniejsze od tych kupn...
Pasta Tahini Powstaje ze zmielonych nasion sezamu. Pasta Tahini jest nazywana popularnie taniną albo pastą sezamową. Co prawda można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj ale domowa pasta Tahini jest równie pyszna i nie wiem czy nie s...
Po typowo polskich świętach wracam do greckich dań. W przygotowaniu tych wspaniałych smakołyków od dwóch dni pomaga mi przesyłka z kuchni Lidla, którą ostatnio otrzymałam. Od poniedziałku w Lidlu zacznie się grecki tydzień. W tym czasie na sklepowych p...
Nadszedł czas, aby opublikować wyniki VII konkursu urodzinowego bloga. Na początku bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w zaproponowanej przeze mnie zabawie. Do wczoraj dostałam od Was 11 maili z przepisami. Spośród nadesłanych zgłoszeń domo...
I znów pędzimy do Grecji!
Co w menu tym razem?!
Przepyszne Tiganites czyli greckie racuszki!
Niewielkie, niezbyt słodkie, idealne na śniadanie albo podwieczorek.
Podaje się je najczęściej z dodatkiem miodu, orzechów i gęstego, greckiego jogurtu.
...
Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego!
Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć.
Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne...