Współczesna kuchnia domowa zdaje się ulegać zmieniającym się trendom kulinarnym bardziej niż kiedykolwiek. Naturalnie, w mniejszym czy mniejszym stopniu nowinki z różnych stron świata docierały na polskie stoły od wieków, a panie domu chętnie sięgały p...
Wertując przedwojenne czasopisma dla Pań czy książki kucharskie co i rusz natknąć się można na proponowane, przykładowe jadłospisy na każdy dzień tygodnia dostosowane naturalnie do pory roku i dostępnych sezonowo produktów. Tym, co chyba i dziś...
Analizując całokształt życia domowego z punktu widzenia gospodarczej oszczędności, musimy stwierdzić, że do zaoszczędzenia czasu i sił, do utrzymania domu w porządku i czystości potrzeba nam technicznych pomocy. Potrzeba tem więcej, im bardziej ...
Rozmawiając ze znajomymi oraz obserwując trendy żywieniowe zdaje mi się czasem, że podstawą żywienia współczesnej, polskiej rodziny jest kurczak. Kurczak w sosie, kurczak panierowany, w sałatce, grillowany, nie daj Boże już na parze. Jest w czy...
Na dworze ostatnio wciąż ciepło, na targach warzywa i owoce kuszą kolorami a widmo zbliżających się upałów i urlopów każe zweryfikować adekwatność letniej garderoby. W takich okolicznościach każdy chyba stara się, choćby chwilowo, ale jednak nieco odch...
Są czasem takie przepisy, że człowiek nadziwić się nie może, że całe dotychczasowe lata mógł się bez nich w ogóle obejść. Takie właśnie przemożne zdziwienie i mi przypadło w udziale, gdy po raz pierwszy przygotowałam ciasteczka z tego przepisu. Fantast...
Nie raz i nie dwa pisałam już o tym, że lektura starych książek kulinarnych i odtwarzanie znalezionych na ich pożółkłych stronach przepisów przypomina nieraz rozwiązywanie kryminalnej zagadki. I choć zazwyczaj niezdrowych emocji przyprawić może sama pr...
Dzisiejszy wpis jest kolejnym z cyklu o zapomnianych warzywach, które przed wojną regularnie pojawiały się na stołach i to wcale nie w charakterze wykwintnej egzotyki kulinarnej, a zwykłego posiłku. W rozpatrywanym dziś przypadku o rzeczonym R...
Z omletami jest tak, że lubi je chyba większość ludzi, ale mówiąc o nich zasadniczo każdy na myśli może mieć nieco inny twór kulinarny. Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i ...
W każdej przeciętnej mieszczańskiej rodzinie zupa jest podstawą menu obiadowego, ale jako potrawa spożywana jest naogół dość niechętnie. Szczególniej kobiety uchylają się ostatnio od spożywania zup, gdyż ma to wpływ ujemny na zachowanie t.zw. „m...
Na przestrzeni lat ze stołów zniknąć czasem potrafią nie tylko całe dania czy charakterystyczne połączenia smakowe, które akurat wyszły z mody, ale czasem również składniki. Wężymord, topinambur, kardy czy karczochy to tylko niektóre z warzyw, ...
Przywołując powoli i jednak trochę jeszcze nieśmiało wiosnę, pozwolę sobie przypomnieć dziś o mięsie, które niegdyś na stołach wiosną, i nie tylko wiosną, gościło czasem aż nazbyt często o cielęcinie. To właśnie cielęcina, dziś kojarzona przez ...
W jednym z numerów czasopisma Bluszcz w 1930 r. ukazał się bardzo ciekawy i mam wrażenie aktualny również współcześnie, artykuł Uciechy karnawału traktujący o tradycji tego wyjątkowego czasu w roku. I choć już wówcza...
Ostatnio na blogu królowały słodkości, tym razem postanowiłam odtworzyć coś na porządny, codzienny obiad. Zrazy, kotlety, bitki z mielonego mięsa. karminadle ile regionów, ba! ile rodzin, tyle nazw tego samego dania! Jak zwał, tak zwał, ale czy...
W dzisiejszej, zabieganej rzeczywistości mało kto zawraca sobie jeszcze głowę przygotowywaniem domowych wędlin, pasztetów czy mięs takie przekonanie zdaje się pokutować w naszej świadomości. Wszystko niby można przecież kupić w sklepie, choć i ...
Znów dziś będzie na słodko, ale cóż poradzę, że to właśnie do testowania takich przepisów mam największą motywację? Jak się zresztą okazało, o czym zaraz opowiem, zamiłowanie do słodkości to chyba wspólny mianownik z anonimową bohaterką dzisiejszego wp...