Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchenny Kredens
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
121
Kategorie
133
Racuszki z gotowanych kartofli według przepisu z 1926 r.
Współczesna kuchnia domowa zdaje się ulegać zmieniającym się trendom kulinarnym bardziej niż kiedykolwiek. Naturalnie, w mniejszym czy mniejszym stopniu nowinki z różnych stron świata docierały na polskie stoły od wieków, a panie domu chętnie sięgały p...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Dania mączne
Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku
Wertując przedwojenne czasopisma dla Pań czy książki kucharskie co i rusz natknąć się można na proponowane, przykładowe jadłospisy na każdy dzień tygodnia dostosowane naturalnie do pory roku i dostępnych sezonowo produktów. Tym, co chyba i dziś...
Kuchenny Kredens
Desery
Przez dziurkę od klucza: w przedwojennej kuchni
Analizując całokształt życia domowego z punktu widzenia gospodarczej oszczędności, musimy stwierdzić, że do zaoszczędzenia czasu i sił, do utrzymania domu w porządku i czystości potrzeba nam technicznych pomocy. Potrzeba tem więcej, im bardziej ...
Kuchenny Kredens
Rozmowy o kuchni
Kurczak a’la marengo według przepisu z 1926 r.
Rozmawiając ze znajomymi oraz obserwując trendy żywieniowe zdaje mi się czasem, że podstawą żywienia współczesnej, polskiej rodziny jest kurczak. Kurczak w sosie, kurczak panierowany, w sałatce, grillowany, nie daj Boże już na parze. Jest w czy...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania mięsne
,
Potrawy z drobiu
Sałatka wiosenna według przepisu z 1928 r.
Na dworze ostatnio wciąż ciepło, na targach warzywa i owoce kuszą kolorami a widmo zbliżających się upałów i urlopów każe zweryfikować adekwatność letniej garderoby. W takich okolicznościach każdy chyba stara się, choćby chwilowo, ale jednak nieco odch...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Sałatki i dodatki do dań głównych
,
Do pracy
Kulki orzechowe według przepisu z 1892 r.
Są czasem takie przepisy, że człowiek nadziwić się nie może, że całe dotychczasowe lata mógł się bez nich w ogóle obejść. Takie właśnie przemożne zdziwienie i mi przypadło w udziale, gdy po raz pierwszy przygotowałam ciasteczka z tego przepisu. Fantast...
Kuchenny Kredens
Desery
Figas – przepis na najprostszą tartę z jabłkami z 1917 r.
Nie raz i nie dwa pisałam już o tym, że lektura starych książek kulinarnych i odtwarzanie znalezionych na ich pożółkłych stronach przepisów przypomina nieraz rozwiązywanie kryminalnej zagadki. I choć zazwyczaj niezdrowych emocji przyprawić może sama pr...
Kuchenny Kredens
Desery
Zapomniane smaki: topinambur, czyli bulwy au gratin według przedwojennej receptury
Dzisiejszy wpis jest kolejnym z cyklu o zapomnianych warzywach, które przed wojną regularnie pojawiały się na stołach i to wcale nie w charakterze wykwintnej egzotyki kulinarnej, a zwykłego posiłku. W rozpatrywanym dziś przypadku o rzeczonym R...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Sałatki i dodatki do dań głównych
Omlet po serbsku z ziemniakami według przepisu z 1913 r
Z omletami jest tak, że lubi je chyba większość ludzi, ale mówiąc o nich zasadniczo każdy na myśli może mieć nieco inny twór kulinarny. Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i ...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Dania mączne
Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami według przepisu z 1935 roku
W każdej przeciętnej mieszczańskiej rodzinie zupa jest podstawą menu obiadowego, ale jako potrawa spożywana jest naogół dość niechętnie. Szczególniej kobiety uchylają się ostatnio od spożywania zup, gdyż ma to wpływ ujemny na zachowanie t.zw. „m...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Zupy
Zapomniane smaki: salsefia, czyli szparagi zimowe według przepisu z 1913 roku
Na przestrzeni lat ze stołów zniknąć czasem potrafią nie tylko całe dania czy charakterystyczne połączenia smakowe, które akurat wyszły z mody, ale czasem również składniki. Wężymord, topinambur, kardy czy karczochy to tylko niektóre z warzyw, ...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Sałatki i dodatki do dań głównych
Frykando cielęce z kluskami kładzionymi według przepisu z 1900 roku
Przywołując powoli i jednak trochę jeszcze nieśmiało wiosnę, pozwolę sobie przypomnieć dziś o mięsie, które niegdyś na stołach wiosną, i nie tylko wiosną, gościło czasem aż nazbyt często o cielęcinie. To właśnie cielęcina, dziś kojarzona przez ...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania mięsne
,
Potrawy z cielęciny
Karnawałowe smażone jabłka w cieście według przepisu z 1926 r.
W jednym z numerów czasopisma Bluszcz w 1930 r. ukazał się bardzo ciekawy i mam wrażenie aktualny również współcześnie, artykuł Uciechy karnawału traktujący o tradycji tego wyjątkowego czasu w roku. I choć już wówcza...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Dania jarskie
Zrazy mielone z kapustą według przedwojennego przepisu
Ostatnio na blogu królowały słodkości, tym razem postanowiłam odtworzyć coś na porządny, codzienny obiad. Zrazy, kotlety, bitki z mielonego mięsa. karminadle ile regionów, ba! ile rodzin, tyle nazw tego samego dania! Jak zwał, tak zwał, ale czy...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania mięsne
,
Potrawy z wołowiny
Kiszka pasztetowa według przepisu z 1931 r. i o wędlinach dawniej
W dzisiejszej, zabieganej rzeczywistości mało kto zawraca sobie jeszcze głowę przygotowywaniem domowych wędlin, pasztetów czy mięs takie przekonanie zdaje się pokutować w naszej świadomości. Wszystko niby można przecież kupić w sklepie, choć i ...
Kuchenny Kredens
Śniadania
,
Dania mięsne
Ciasto „pszczółka” z kremem grysikowym według przedwojennego przepisu o wyjątkowej historii
Znów dziś będzie na słodko, ale cóż poradzę, że to właśnie do testowania takich przepisów mam największą motywację? Jak się zresztą okazało, o czym zaraz opowiem, zamiłowanie do słodkości to chyba wspólny mianownik z anonimową bohaterką dzisiejszego wp...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Na Święta!
1
2
3
Następna
→