Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchenny Kredens
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
121
Kategorie
133
Kompot z rabarbaru (rzewienia)
Skoro pogoda zaczyna wreszcie współpracowac z kalendarzem, najlepiej uczcić to napojem który osłodzi pierwsze cieplejsze dni. Nie od dziś jest jasne, że najlepiej – dla zdrowia idla portfela, jest wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe. Nie zar...
Kuchenny Kredens
Napoje
Magiczne ciasteczka anyżowe według przepisu z 1985 roku
Zacząć trzeba od tego, że anyż obojętnie w jakiej postaci uwielbiam. Za aromat, za wygląd, za charakterystyczny smak.I choć dla wielu jest on przyprawą stosowaną głównie w okresie świątecznym, dzisiejsze ciasteczka – anyżki są dla mnie pr...
Kuchenny Kredens
Desery
Ryż z rakami i szampjonami, czyli luksus na głowie postawiony
Jakie raki, co za szampjony? Choć wiele z potraw, o których piszę na blogu obecnych jest na naszych stołach również i współcześnie w mniej lub bardziej podobnej do dawnych formie, tak przepis dzisiejszy stanowić może doskonały przykład tego jak zmienia...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Dania rybne
Deser z kasztanów jadalnych według przepisu z 1904 roku
Najlepsze kasztany są oczywiście, że w deserach! Doskonale komponują się z wanilią, kardamonem, karmelem czy czekoladą. Ale nie tylko. Kasztanów używać można również z powodzeniem do nadziewania mięs, indyka na przykład, i proceder taki z powod...
Kuchenny Kredens
Desery
Inna niż wszystkie baba cytrynowa według przepisu z 1904 r. i o gustach, które lepiej znać
Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione smaki. Co więcej, znajomość kulinarnych upodobańu innych ludzi może okazać się bardzo użyteczną wiedzą o znaczeniu czysto praktycznym! Nawet jeśli nas los pokarał i mamy do gotowania dwie lewe ręce, aw d...
Kuchenny Kredens
Desery
Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny i o pewnym typie gościa przy stole
W ramach cyklu Wielkanocnego nie sposób mi było ominąć potraw z jaj. Takdawniej jak i dzisiaj jaj na Wielkanoczużywa się tyle, że głowa boli od samego myślenia gdyby ktoś wpadł na zupełnie zresztą bezsensowny pomysł wyliczania sobie,a...
Kuchenny Kredens
Dania jarskie
,
Śniadania
,
Sałatki i dodatki do dań głównych
,
Dania rybne
Wielkanocna baba szafranowa parzona według przepisu z 1913 r.
Baba drożdżowa to wypiek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocnego stołu. Ja do takich osób nie należę i bez większego trudu taki stół wyobrazić sobie mogę. Gdyby zabraknąć miałobabki ucieranej no to jużbyłby jakiś tamk...
Kuchenny Kredens
Desery
Mazurek warszawski według receptury z 1895 roku
Rozpoczynając na blogu serię przepisów Wielkanocnych z dawnych lat, pomimo iż prym w wypiekach niepodzielnie wiodły i wówczas lekkie jak puchbaby, sumienie bymnie z całą pewnością na śmierć zagryzło gdybym choć jeden jeszcze dzień dłużej tr...
Kuchenny Kredens
Desery
Najprostszy, tradycyjny schab pieczony
Zkuchnią to jesttak, że albo jest się dobrym w pieczeniu ciasteczek, ciast, chlebów, mazurków i Bóg jeden raczy wiedzieć jakich jeszcze tuczących pyszności, albo w potrawach wytrawnych, zwykłych niezwykłych, nazwijmy to R...
Kuchenny Kredens
Dania mięsne
,
Potrawy z wieprzowiny
Forszmak postny ze śledzia według przepisu z 1895 roku
Choć danie to zdaje się być niemal zupełnie dzisiaj zapomniane, forszmak jeszcze przed wojną pojawiał się na stołach dość często zwłaszcza na stołach w tych domach, gdzie się specjalnie nie przelewało.Zalecano podawać gona śniadanie...
Kuchenny Kredens
Dania jarskie
,
Dania rybne
Najprostsza zupa kminkowa według przedwojennego przepisu
Kminek,powiedzmy to sobie uczciwie, podobnie jak czosnek potrafi budzićw ludziach skrajne emocje, właściwie todzielącrodzaj ludzki na dwie grupy. Są tacy co zakminkiemprzepadają idodają go w dużych ilościach do...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Zupy
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Od dzieckado znudzenia, choć zupełnie przecież słusznie, wpajano we mnie, że jedzenia nie wolno marnować i z większą lub mniejszą sumiennością staram się tej zasady w moim dorosłym życiu przestrzegać. Wyrzucanie czegokolwiek wyzwala we mnie...
Kuchenny Kredens
Rozmowy o kuchni
Dorsz w sosie holenderskim i o sosach w przedwojennej kuchni w ogóle
Natknęłam się niedawno gdzieś w prasie na stwierdzenie z przykrościąnie pamiętam zupełnie czyjego autorstwa żecała sztuka gotowania zawiera się właściwie w przystawce i deserze, bopierwszorzędne danie główne to za...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania rybne
Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu
Jeśliznalazłby się ktoś chętny w celu zupełnie obojętnym doprzeanalizowania typowego jadłospisu w polskim domu, bez najmniejszejnawetwątpliwości w kwestii śniadań w czołówce takiego zbytecznego rankingu znalazłyb...
Kuchenny Kredens
Śniadania
,
Dania mączne
Omlet cesarski Kaiserschmarrn według przepisu z 1935 roku
Dziś ponownie o śniadaniu, boi kiedy bardziej niż teraz w mróz i niepogodę, trzeba namporządnego posiłku na rozpoczęcie dnia.Zwłaszcza już w środku tygodnia pracy, kiedy to ustawicznie brakuje człowiekowiwszystkiego, z c...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Śniadania
,
Dania mączne
Klasyka polskiego domu, czyli placek z jabłkami w kruchym cieście według przepisu z 1904 roku
Z takiej okazji, że jutro niedziela a na dworze jest zimno, ponuro i mankamentów figury nie sposób jeszcze wypatrzeć spod kolejnych warstw swetrów, szali i płaszczy trzeba sobie ten zimowy dzień umilić domowym ciastem.Kto by tam zresztą z...
Kuchenny Kredens
Desery
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→