
Klasyczne pancakes Czy jest tu ktoś kto nie przepada za tymi małymi, słodkimi naleśniczkami? Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zmienicie zdanie! Można ich zjeść milion, a i tak nigdy nie ma się ich dość. Pancakes odkryłam dawno temu, a na blogu jest tylko 2 przepisy na to pyszne śniadanie – jeden z mąki pszennej, a drugi z mąki jaglanej – oba przepyszne i koniecznie do wypróbowania. A dzisiaj zapraszam na pancakes w odmienionej wersji, z mąki orkiszowej, która dla mnie jest królową wśród mąk.
W przepisie pojawiły się także porzeczki, które idealnie wpasowały się swoim kwaskowatym smakiem w słodycz naleśników. Ja uwielbiam takie połączenia od zawsze – słodki i kwaśny to dla mnie idealny smak! Tak naprawdę to dodatków do takich naleśników jest mnóstwo i możecie dać do dusza zapragnie
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak wypróbujecie ten przepis dajcie znać czy Wam smakowało!
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

SKŁADNIKI (12 pancakes):
195 mąki orkiszowej Młyn Kopytowa
4 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru
1 jajko
1 1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła + masło do smażenia
cukier puder
porzeczki
WYKONANIE:
1. Mąke przesiej do miski i wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
2. Mleko lekko podgrzej z łyżką masła i dodaj do suchych składników. Całość wymieszaj i dodaj jajko – ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być lekko gęste i gładkie.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i nałóż 2-3 łyżki pancakes. Smaż na średnim ogniu, aż pojawią się dziurki w cieście (ok.3 minuty), następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 30-60 sekund.
4. Gotowej pancakes posyp cukrem pudrem i ozdób porzeczkami.

Artykuł Klasyczne pancakes pochodzi z serwisu Kuchenny Kodeks.