Te rogaliki szybko się robią i równie szybko znikają. Ostrzegam, zrobienie podwójnej porcji nic nie zmieni :) i tak za chwilę ich na talerzu nie będzie! :)
potrzeba:
40 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdży
1 szkl cukru
2 żółtka
1 białko
2 cukry waniliowe
marmolada
Mąkę przesiałam i posiekałam z masłem. Drożdże roztarłam z 1 łyżką cukru. Połączyłam wszystkie składniki.Szybko zagniotłam elastyczne ciasto.Rozwałkowałam na prostokąt grubości ok.0,5 cm. Pokroiłam na pasy szerokie na 10-12 cm. A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyłam łyżeczkę marmolady i zwinęłam zaczynając od podstawy rogalika.Blachę natłuściłam ( można wyłożyć papierem do pieczenia) i ułożyłam rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawiłam na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarowałam pozostałym białkiem. Piekłam do zarumienienia się w temp. 180*C