Dzień Dobry w ten niedzielny i słoneczny poranek. Ostatnio ta pochmurna i deszczowa pogoda, spowodowała, że nie dodawałam nic na bloga. Człowiek wtedy staje się senny i zmęczony. Ale przy dzisiejszej aurze chce się żyć! Wczoraj zabrałam się za solidne pieczenie, oczywiście sobota bez sernika to nie sobota. Mój tato uwielbia sernik niepieczony, jednak mnie szczerze powiedziawszy znudził się ten tradycyjny sernik. Postanowiłam wyszukać przepisu na jakiś prosty, ale pyszny sernik i taki udało mi się "wykopać". Trochę miałam obawy, bo szczerze powiedziawszy piekłam go po raz pierwszy, ale dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych, wypróbowałam i teraz chcę się z Wami podzielić efektami mojej pracy. Oczywiście miałam dobrych smakoszy, którzy byli pod ogromnym wrażeniem.
Składniki:
Kruche ciasto
15 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
12 dag margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
1 kg sera twarogu
6 żółtek
12 łyżek cukru
6 łyżek śmietany 30%
2 paczki budyniu śmietankowego
Pianka:
6 białek
szklanka cukru
dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na około 20 minut, następnie rozwałkować i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Masa serowa:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo zmielony ser oraz budyń śmietanowy. Pod koniec ubijania dodawać śmietankę. Podpieczone kruche ciasto posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 - 45 minut.
Pianka:
Białka ubić z cukrem. Wierzch upieczonego sernika posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć piankę. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Gotowy sernik ostudzić w otwartym piekarniku. Kiedy ostygnie posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladową polewą.
Smacznego!