Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
sól
1 łyżka tłuszczu
Przygotowanie:
1. Do przesianej mąki na stolnicę dodać jajka, nożem zarobić ciasto, a gdy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą, wygnieść je rękami.
2. Ciasto makaronowe nie musi być dobrze twarde, jeżeli trzeba, można - oprócz przewidzianej ilości - dodać jeszcze mąki.
3. Ciasto cienko rozwałkować. W trakcie wałkowania, stolnicę podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
Cienko rozwałkowane placki ciasta rozłożyć na serwecie do wysuszenia. W czasie suszenia odwrócić placki ciasta, aby równomiernie schło z obu stron. Nie należy ciasta przesuszyć, bo kruszy się w czasie zwijania i krojenia.
4. Krajać ostrym nożem bardzo cienkie kluski i jeszcze rozsypać je do przestudzenia. Po włożeniu do dużej ilości wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki tłuszczu makaron zamieszać, a następnie przykryć i przy wolnym wrzeniu wody gotować 6-8 minut. Odcedzić. Można go później przelać wodą, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!