Witajcie! Czas leci nie ubłaganie. Dzisiaj rozpoczął się kolejny miesiąc - sierpień.
Nie będę się dzisiaj rozpisywać, jeśli chodzi o dzisiejszy post. Smakołyk, który dzisiaj upiekłam wyraża więcej niż tysiąc słów..
W ciepłe i upalne dni, każdy ma ochotę na coś lekkiego, ale też i pożywnego. Również zaliczają się do tego ciasta. Dlatego dzisiaj na moim stole zawitało lekkie, "bezkremowe" ciacho, które zachwyciło podniebienia każdego z domowników.
*Składniki:
Ciasto:
8 jajek
cukier kryształ
margaryna
mąka pszenna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 cytryny
Lukier:
30 dag cukru pudru
1 żółtko
sok z 1 cytryny
1 łyżka wody
(* Cukru kryształu, margaryny i mąki pszennej dodajemy tyle, ile waga jajek. W moim przypadku jajka ważyły 50 dag. Osobiście dodałam mniej cukru (ok. 35 dag), żeby ciasto nie było zbyt słodkie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i wyciśnięty sok. Z białek ubić pianę, dodać do masy delikatnie mieszając. Gotową masę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto upiec.
Lukier:
Cukier, żółtko sok z cytryny, wodę - wymieszać. Wierzch upieczonego ciasta wyłożyć pokrojonymi orzechami i polać tak przygotowanym lukrem. Całość ponownie włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza, by lukier zastygł i przybrał biały kolor.
Mega delikatna, puszysta i leciutka babka cytrynowa na mietanie. Przepis bazuje na kilku prostych skadnikach. Babka jest niesamowicie smaczna
Post Babka cytrynowa ze śmietaną pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Babka cytrynowa z kisielem o intensywnym smaku i aromacie cytryny. Wilgotna, puszysta babka doskonaa w wita wielkanocne. Przepis prosty
Post Babka cytrynowa z kisielem pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Babka cytrynowa piaskowa lekka jak puszek, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Idealna babka na Wielkanoc lub jako szybki wypiek do
Post Babka cytrynowa piaskowa pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Cytrynowa babka razowa bez cukru ucieszy nie jednego diabetyka. Taki wypiek będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta Wielkanocne. Z własnego doświadczenia wiem, że upieczenie dobrego ciasta bez cukru wymaga cierpliwości i wielu prób. Dlateg...
Tarta cytrynowa z bezą- czy wasze ślinianki nie zaczynają nagle pracować? Uwielbiam lemon curd, w szczególności w połączeniu z bezą. W zeszłym roku opracowałam...
The post Tarta cytrynowa z bezą włoską appeared first on Leniwa Niedziela.
Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym,
Post Babka cytrynowa wilgotna pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Zapraszam na kolejny podstawowy przepis, czyli na cytrynową marynatę do mięsa. Doskonale pasuje do mięs z grilla, np. kurczaka. Cytrynowa marynata do kurczaka składniki: sok z ½ cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz przygotowanie: ...
Ostatnio dni uciekają tak szybko, że gubię po drodze gdzieś oddech. Dopiero co rozpoczynał się nowy rok, a tu proszę... mamy maj!Owszem, piekło się to i owo, zdecydowanym ulubieńcem były kruche ciacha z orzechami, ale brzydale znikają z talerza t...