Witajcie! :) Po dobrym obiedzie, czas na odpoczynek. Przy okazji odświeżę trochę mojego "zakurzonego" bloga i dodam kilka nowych przepisów. Wszystko co domowej roboty jest zawsze najlepsze, zawiera mniej konserwantów a smak... o niebo lepszy niż te wszystkie produkty z E. Po kilku eksperymentowaniach, nawet majonez można przygotować w warunkach domowych. Można przygotować taki zwyczajny, ale również z dodatkiem ziół, który idealnie nada się do różnych sałatek z makaronem czy też ryżem. Ostatnio odkryłam majonez w wersji light (jak to moja mama nazwała), po prostu zamiast jajka, dodajemy mleko.
A teraz prosty przepis na majonez domowej roboty :
Składniki:
1 jajko
1 szklanka oleju
pół łyżki musztardy
sól, pieprz, cukier, ocet
Przygotowanie:
Jajko delikatnie wbijamy do wysokiego naczynia (tak, aby żółtko się nie rozpadło). Wlewamy olej, dodajemy musztardę i przyprawy - do smaku. Blenderem mieszamy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Gotowy majonez możemy dodać do różnych dań czy też sałatek.
Smacznego!