Dzień Dobry! 19 sierpnia ustanowiłam jako Dzień Ciasteczka. W tym dniu będą rządzić tylko ciasteczka i to różnego rodzaju. Datę będę pamiętać, bo zawsze będzie widniała na moim blogu. Postaram się, aby z roku na rok przepisy były inne i nie powtarzały się. Kiedyś przeglądając pewną stronę przeczytałam, iż ten "prawdziwy" Międzynarodowy Dzień Ciasteczka odbywa się 4 grudnia. Ja trochę to święto przesunęłam w czasie. Ciasteczka słyną z tego, że można je przechowywać przez dłuższy okres czasu i zawsze będą przepyszne, a niektóre po kilku dniach są jeszcze lepsze. Najprostszy przepis, który ja osobiście znam to ciasteczka piaskowe. Przepis składa się z 4 podstawowych produktów, który pewnie każdy z Was w domu posiada : mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i margaryny.
Tutaj link do tych ciasteczek : http://kuchennemarzenia.blogspot.com/2013/04/ciasteczka-piaskowe_23.html
Jedne z moich ulubionych pierniczków to butter keksy. Przepis dla osób, które posiadają mocne mięśnie, bo trochę tą maszynką trzeba się nakręcić! Przepis kiedyś umieściłam na blogu, ale teraz pojawia się w nowej i odświeżonej postaci.
Dobrze! Już koniec moich esejów! Teraz zapraszam Was na szalony i ciasteczkowy szał :
Składniki:2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka soli20 dag margaryny1/2 szklanki cukru2 jajka150 g gorzej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Margarynę i cukier wymieszać na gładką, jasną masę. Dodać jajka, nadal mieszając. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę oraz pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Formować ciastka na kształt piegusków. Piec w piekarniku nagranym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Butter keksy
Składniki:30 dag mąki pszennej15 dag cukru15 dag margaryny1 jajko1 cukier wanilinowy1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:Wszystkie składniki ze sobą dokładnie połączyć. Gotową masę przepuścić przez maszynkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 - 20 minut.
Kruche rogaliki z marmoladą
Składniki:30 dag mąki pszennej15 dag margaryny (plus 5 dag masła)10 dag cukru pudru2 żółtkaszczypta soli1 łyżeczka cukru wanilinowegomarmolada
Przygotowanie:Przesianą mąkę wymieszać z tłuszczem. Dodać przesiany przez sito cukier puder i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować w prostokąt szerokości około 15 cm. Pokrajać na trójkąty o podstawie około 10 cm. Ułożyć u podstawy łyżeczkę marmolady, zwinąć rogaliki. Wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka do herbaty - eksperymentowanie z kremem
Składniki:25 dag mąki pszennej15 dag mąki ziemniaczanej25 dag margaryny10 dag cukru pudru1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach (im ciasto cieńsze, tym ciasteczka będą bardziej kruche). Piec na złoty kolor. Ciasteczka można dekorować w dowolny sposób, ja postanowiłam udekorować je kolorowym kremem.
Pierniki z kleiku
Składniki:1 kostka margaryny3/4 szklanki cukru3 jajka25 dag kleiku ryżowego
Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a następnie kleik ryżowy. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Kłaść masę łyżeczką na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złocisty kolor.
Smacznego!