Bardzo prosty przepis na oryginalne zastosowanie chleba tostowego.
Ekspresowe danie. Grzanki z masłem.
Przygotowane w bardzo prosty sposób grzanki mogą być zwykłą przekąską, dodatkiem do potraw rybnych, bazą do serów czy pomidora. Nic wymyślnego, aczkolwiek budzi zainteresowanie :)
Co będzie potrzebne?
Masło. Dodam - prawdziwe masło, lub osełka śmietankowa, nie mix tłuszczowy 55%, jest różnica w smaku.
Przyprawa do masła/grzanek. Czasem na opakowaniu widnieje przyprawa do masła, a czasem jest napisane, że to przyprawa do grzanek (zależy od firmy), ale to jedno i to samo.
Chleb tostowy. Ja robiłem na bazie chleba tostowego pszennego.
Przepis:
Do miseczki wrzucić masło (ja na całe opakowanie chleba tostowego zużyłem pół kostki masła), następnie wsypać przyprawę (ja dałem 2 płaskie łyżeczki). Całość należy zmieszać i posmarować chleb. Warto jest przed smarowaniem przekroić chleb na skos. Posmarowany chleb układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
W tym czasie możemy pokroić pomidora i przyprawić pieprzem cytrynowym jako dodatek.
Grzanki fajnie pasują do serów i ryb, jako dodatek.
Pozdrawiam,
Bartosz