Już jakiś czas temu zauważyłam ,że kiedy spada temperatura - moje smaki również się zmieniają . Dzisiaj na przykład zrobiło się chłodno , nabrałam ochotę na chałkę z dżemem truskawkowym . Przepis zapożyczyłam od :
pracowniawypiekow , lekko zmodyfikowałam i coś takiego mi wyszło :
Chałka
2 sztuki
15 g świeżych drożdży - ok .4,5 g drożdży instant
200 ml ciepłej wody
45 g cukru
1/2 łyżka soli
425 g + 75 g mąki
2 jajka, lekko roztrzepane
50 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
Do posypania: mak lub sezam/ u mnie amarantus
1. Odważyłam potrzebne składniki
2. Drożdze instant rozpuściłam w ciepłej wodzie i dodałam do miski z mąką .
3. Dodałam sól i cukier a następnie mieszając także jajka i masło .
4. Wyrabiam ciasto rękami do momentu aż do momentu aż odejdzie od ręki .
5. Odłożyłam ciasto w ciepłe miejsce na dwie
godziny .
6. W między czasie dwukrotnie je odgazowałam .
7. Po upływie zalecanego czasu wyłożyłam ciasto na blachę , podzieliłam na wałki i uformowałam
chałkę .
8. Wierzch posmarowałam jajkiem i posypałam amarantusem ( tą mniejszą )
9. Piekłam 40 minut w temp. 180 C .