
Ostatnio mam wrażenie, że wszyscy pieką chałki. Wcześniej nie zauważałam, a teraz są wszędzie :) Dobrze wiecie, że moja miłość do ciast drożdżowych jest bezgraniczna, a chałkę uwielbiam! W dodatku u mnie w domu chałka drożdżowa była obowiązkowa na wielkanocnym stole, więc wpisała mi się w sam raz w terminarz :) Przepis dostałam od mamy „z zeszytu”, ale odrobinę go zmodyfikowałam – jak to ja. Wyszła obłędną, jadłabym na kilogramy :D Moja wersja jest bez kruszonki, ale jeśli bardzo jej Wam brakuje, to polecam zrobić ją np. z tego przepisu.
Chałka drożdżowa
Składniki na 1 sztukę:
UWAGA! Muszą być w temp. pokojowej!
25 g drożdży świeżych
60 g cukru
4 żółtka
1 jajko
50 g masła
200 ml mleka
ok. 500 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej)
szczypta soli
1 żółtko lub jajko do smarowania
kruszonka z tego przepisu
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy i mieszamy z odrobiną mleka i cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka-kilkanaście minut.
2.Masło rozpuszczamy w rondelku.
3.W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, żółtka i zaczyn. Chwilę wyrabiamy, dodajemy sól. mieszamy wszystko razem i przekładamy na stolnicę lub blat.
4. Do ciasta dolewamy po troszkę roztopionego i ostudzonego masła, ciągle wyrabiając, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą kształtujemy w długi i wąski wałek. Łączymy je ze sobą i zaplatamy chałkę zgodnie z filmem poniżej.
6. Gotową chałkę przenosimy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście, kilkadziesiąt minut).
7. Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni. Kiedy się nagrzeje podnosimy do 100, następnie 120, 140, 160 i na koniec 180. Dzięki temu chałka rośnie równomiernie. Pieczemy, aż wierzch będzie brązowy (łącznie ok. 30 minut od momentu włączenia piekarnika – zależy jak szybko się nagrzewa).
Smacznego!


Post Chałka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.