Kocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylk...
O tych plackach dowiedziałam się od koleżanki z pracy, która jakiś czas temu w Bieszczadach miała okazję spróbować tego dania. To tania potrawa, typowa dla kuchni ludowej, wykorzystująca proste składniki, które znajdowały się w spiżarce...
Szwedzi mają "Raggmunkar" - placki na bazie ciasta naleśnikowego z dodatkiem tartych ziemniaków.My za to mamy "Fuczki" - placki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą - regionalną potrawę Podkarpacia, wywodzącą się z kuchni łemkowskiej.Tamtejsze górz...
Oglądając program w telewizji o Bieszczadach dowiedziałam się, że jednym z ich regionalnych przysmaków są placki z kiszonej kapusty o nazwie Fuczki. Następnego dnia udało mi się kupić pyszną kapustę kiszoną i postanowiłam zrobić te placki. Zrobiłam jed...
Fuczki, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, serwuję dziś w nieco zdrowszej wersji - na mące owsianej. W tej wersji z powodzeniem mogą po nie sięgnąć osoby na diecie bezglutenowej. Idealnie łączą się z ciepłym, lekko rozpływającym się serem ...
Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach, zabieramy Was do bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia niezwykle prosta i ...
Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie Fuczki to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze sł...