Było wesele i już po weselu. Najadłem się za wszystkie czasy, trochę się napiłem i wyczerpałem zasoby chęci do tańca do końca, no zostawiłem trochę - na poranne pląsy w pokoju i pod prysznicem. Jeszcze kilkanaście dni, a powiem wakacje były i wakacji już nie ma, niestety. Było mnóstwo słodyczy, tłuszczy, opalania. Nie obyło się bez spalonej skóry i pożegnań. Drinki przy zachodzącym słońcu, godziny jazdy w upale. Pozostały wspomnienia, kilka zdjęć, piasek w trampkach. Szkoda, że to co dobre musi się kończyć. Trochę się poobijałem. Porobiłem trochę ciast. Kolejna szkoda w tym, że mało przepisów dodaję tutaj, ale żeby robić to często, trzeba mieć pieniądze. Kiedy ma się pieniądze, nie ma się czasu, a kiedy ma się czas to nie ma pieniędzy! Grrr! Trzeba korzystać ze wszystkich okazji zdobycia składników na ciasto. Miałem to szczęście, że w domu było trochę więcej jedzenia niż planowaliśmy, a żeby nic się nie zmarnowało zrobiłem parę słodkości. Na przykład ta tarta - z cienkim, kruchym spodem, warstwą serka waniliowego i pysznymi owocami jakie tylko lubicie. Robiłem ich już bardzo dużo - z malinami, truskawkami, borówkami albo mix. Co tylko przyjdzie na kubki smakowe!
Składniki:
- mąka 250g.
- masło 120g.
- żółtko 1 szt.
- cukier puder 3 łyżki
- szczypta soli
- woda zimna 2-3 łyżki
- serek waniliowy 500g.
- żelatyna 2 łyżeczki
- trochę bitej śmietany
Przesiej mąkę, puder na blat. Dodaj sól i masło. Posiekaj tłuszcz na małe kawałki, wielkości okruchów chleba. Dodaj żółtko, wodę - posiekaj chwilę i następnie zacznij zagniatać. Zrób to szybko.
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Nawiń je na wałek i przenieś do natłuszczonej formy. Przyciśnij ciasto mocno do formy i odetnij nadmiar. Nakłuj widelcem i wrzuć do zamrażalki.
Nagrzej piekarnik do 190-200 stopni. Mocno schłodzone ciasto wyłóż papierem i zasyp suchym grochem, które zapobiegnie wyrastaniu i opadaniu ciasta. Wstaw do pieca na ok.10 min, kiedy brzegi ciasta zaczną robić się złote. Wtedy zdejmij papier z grochem i pozostaw formę ze spodem jeszcze na 5min. Wyjmij z pieca i wystudź.
Do filiżanki wsyp żelatynę. Dodaj gorącą wodę - ok 2 łyżki, tylko tyle, a by ją rozpuścić. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Dodaj łyżeczkę serka waniliowego - wymieszaj. Dodaj kolejną, wymieszaj. Kolejną, wymieszaj. Najlepiej będzie, kiedy serek będzie w temp. pokojowej. Dodawaj powoli mix z żelatyny i serka do pozostałego serka mieszając cały czas. Wylej masę na ostudzony spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Posmaruj kremem lub bitą śmietaną i udekoruj ulubionymi owocami.