W wypiekaniu Muffinek i Babeczek Czekoladowych mam już dużą wprawę, ale nigdy nie poznałem przepisu na te waniliowe, które zadowoliłyby mnie organoleptycznie. Każdy przepis był oczywiście łatwy, tak jak lubię, ale za każdym razem słodkości nie wyróżniały się smakiem, ani nie grzeszyły puszystością. Były po prostu poprawne. Na szczęście dużą część swojego dnia spędzam buszując po internecie, albo wbijając nos w ekran TV. Jednym z moich ulubionych programów jest Martha Stewart Show. Bogini Amerykanek pokazuje mnóstwo porad z najróżniejszych dziedzin życia, z których raczej nie korzystam, ponieważ szycie ubranek dla piesków i pielęgnacja paprotek nie należy do rzeczy, którymi bym się przejmował. Interesuje mnie mianowicie ten kulinarny segment programu, niezwykle ciekawy. Dzięki niemu mogę poznać mnóstwo ciekawych ludzi/szefów kuchni/autorów książek, którzy nie tylko inspirują mnie swoim życiem, ale także sekretnymi recepturami, którymi dzielą się z amerykańskimi gospodyniami i resztą świata. Ja także jestem w tym gronie, z wielką chęcią zapisując przepisy i porady, które walają się po całym moim pokoju i czekają na fundusze. Tak to już u mnie jest i tak właśnie było z Babeczkami Waniliowymi Billiego, a właściwie z Podwójnie Waniliowymi Babeczkami, bo jest tam także krem z wanilią. Miałem szczęście, że właśnie siedziałem przed telewizorem. Teraz ja mogę się podzielić tym przepisem na pyszne i puszyste babeczki. Pycha!
![](http://3.bp.blogspot.com/-UHsIEKwCGGo/Uxd4vg211MI/AAAAAAAACK4/JQPRes0ApFY/s1600/5.jpg)
![](http://1.bp.blogspot.com/-IPeyIsTW8XU/UxeJSkio0kI/AAAAAAAACLU/jiv5_T5b_30/s1600/kk.jpg)
Składniki:
- mąka 1,5 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- sól szczypta
- masło 120g.
- jaja 2
- mleko 0,5 szklanki
- ekstrakt z wanilii
KREM MAŚLANY dla łasuchów:
- masło miękkie 120g.
- cukier puder 400-500g.
- kilka łyżek śmietany kremówki lub mleka
- ekstrakt z wanilii
Masło, mleko, jaja wyjmij wcześniej z lodówki.
Połącz przesianą mąkę, proszek, cukier i sól w misce. Dodaj masło i zmiksuj kilka sekund. Następnie połącz mleko i jajka razem i dodaj w 3 częściach do mąki z resztą składników. Miksuj tylko do połączenia składników. Przełóż do papierowych papilotek, do 3/4 wysokości i piecz w 180 stopniach ok.20 minut do suchego patyczka. Studź w foremce.
KREM:
Nie jest konieczny. Można do niego dodać pulpę z owoców lub barwnik.
Miękkie masło zmiksuj kilka minut. Dodawaj po trochu cukru pudru, a po wsypaniu całości, wlej trochę mleka lub kremówki do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji. Nie zapomnij o ekstrakcie z wanilii. Teraz można także dodać barwnik/pulpę, ale nie za dużo, bo krem się rozwarstwi. Jeśli się tak stanie, wystarczy dodać trochę miękkiego masła. Smacznego! :D