Kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem chleba, panicznie bałam się ciemnego pieczywa. W maszynie do pieczenia w zasadzie nigdy nie udało mi się upiec razowego chleba. Zawsze wychodzi wielki, ciężki zakalec. Z czasem próby były coraz bardziej udan...
Ostatnimi czasy z braku czasu byłam zmuszona po raz pierwszy od kilku lat kupić chleb. Poszłam do piekarni, którą kiedyś uważaliśmy za najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kan...
Na pewno po świętach ostało się mnóstwo smakołyków, białej kiełbasy i innych wędlin. Chrzan i majonez też się pewnie znajdą, bo to ulubione dodatki do Wielkanocnych potraw. Proponuje ogromną kanapkę, której zawartość ma charakter i pełno smaku. ...
Dzisiaj ciąg dalszy mojego eksperymentowania z domowym grahamem. Jak zawsze stosuję 50% mąki graham razowej, a reszta to właśnie eksperyment. Zawsze wcześniej sprawdzam swoje zapasy i typuję co mogę użyć. Tym razem padło na mąkę orkiszową i czarnuszkę....
Zapach pieczonego w domu chleba jest cudowny. A sam chleb - jeszcze lepszy:) Dlatego będę często o tym wspominać i podpowiadać rożne przepisy, które przetestuję. Na razie skupiam się na naprawdę prostym grahamie, który wymaga od nas jedynie cierpliwośc...
Hamburger jak dla mnie król kanapek. Już było wiele o nich pisane i mówione. Ja powiem krótko 100% wołowiny faszerowanej serem gouda, co wy na to? Jeśli uda wam się rozdziawić paszcze by zatopić zęby i zakąsić kawałek tej ogromnej ko...
Oglądając programy takiego farbowanego typa z bródką co po stanach jeździ i szamie różne jedzenie, zachciało mi się czegoś takiego innego, takiego wypasionego. Kanapkę na ciepło, nie jakiegoś burgera. Chciałem zrobić polską wypasioną kanapkę z n...