Ugotuj mieszankę kasz (szklanka kaszy na 2 szklanki wody) z pół łyżeczki soli i łyżką oliwy. Uważaj, żeby się nie przypaliła.
Podziel kalafior na duże różyczki.
Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj posiekaną bazylię i oliwę. Odstaw marynatę na ok. pół godziny.
Posmaruj pędzlem marynatą każdą różyczkę i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Obierz pieczarki i pokrój je w kostkę. Podsmaż je na oliwie.
Przekrój paprykę na pół w poprzek i usuń pestki.
Pieczarki i kaszę wymieszaj dobrze z pastą z oliwek.
Napełnij farszem połówki papryk.
Pokrój oliwki w plasterki i poukładaj na wierzchu wypełnionych farszem papryk.
Ułóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekaj kalafiory i paprykę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut.
Danie można odgrzewać, ale najlepsze jest na świeżo.