|
Zupa dyniowa - przepis autorski. |
Składniki:- 3 nieduże cebule
- oliwa lub olej rzepakowy
- woda - ok 2,5 l
- włoszczyzna
- kurkuma (czubata łyżeczka)
- średnia dynia (ok. 4 kg)
- bazylia, oregano (ok. łyżki)
- 3 płaskie łyżeczki soli
- lubczyk - ilość dowolna, działa jak naturalna przyprawa maggi
- odrobina pieprzu cayenne (ostrożnie!)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (nie jest wymagany, łamie słodycz tej zupy)
Ok. 5-6 porcji po 300-350 kcal każdaPrzygotowanie:Zupa dyniowa to genialne danie na jesień, szczególnie dla osób dbających o zdrową dietę. Nawet mała miseczka świetnie wypełnia i rozgrzewa.
1. Dynię pokrojoną na ćwiartki wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 30 minut w 200 stopniach, by zmiękła i łatwiej odchodziła od skórki.
2. Cebule kroimy w połówki półksiężyców i szklimy na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego.
3. Po kwadransie dodajemy ok. 2,5 litra wody i wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę oraz czubatą łyżeczkę kurkumy. Pozwalamy się gotować wywarowi (ok. 40 minut).
4. W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z dyni, oddzielamy miąższ od skórki i kroimy go mniej więcej w kostkę (nie jest to bardzo istotne, ponieważ i tak się rozgotuje).
5. Doprawiamy bazylią, oregano (ok. łyżki), dodajemy 3 płaskie łyżeczki soli, lubczyk w ilości dowolnej oraz odrobinę pieprzu cayenne (ostrożnie!).
6. Można dorzucić jeszcze 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (nie jest wymagany, ale umiejętnie łamie słodycz tej zupy).
7. Gotujemy zupę ok. 45 minut na małym ogniu.
Można zmiksować do postaci kremu, ale nie trzeba - konsystencja samoistnie ulega zagęszczeniu.
Smacznego! :)