Uwielbiamy szarlotkę taty, to sztandarowe ciasto. Urozmaicamy je gałka lodów i jest to obłędny deser. Co tu dużo mówić. Najlepsze ciasto maślane i słodka beza. tym razem do ciasta przemyciłam rabarbar. Dla mnie nadzienie jabłkowo- rabarbarowe jest idealnie wyważone. Słodkie od jabłek, jednocześnie subtelnie kwaskowate od rabarbaru. Jeśli lubicie rabarbar nie radzę się długo opierać, musicie wypróbować SZARLOTKĘ Z RABARBAREM tej wiosny.
Składniki:/blacha 30×24 cm/
3 szklanki mąki 1 ½ kostki masła 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 1- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 1 kg jabłek 250 g rabarbaruok 3 łyżek cukru kryształu i cynamon do posypania
Wykonanie:
Mąkę i masło posiekać na stolnicy. Dodać 1 cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wstawić
do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć
z nadmiaru soku. Rabarbar oczyścić i pokroić w cienki plasterki. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z rabarbarem. Posypać cynamonem i cukrem i cukrem waniliowym. Następnie ubić pianę z białek. Podczas ubijania stopniowo dodawać 20 dag cukru. Bezę wyłożyć na jabłka, a na wierzchu zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec do zrumienienia w temperaturze 120 °C.
Ciasto powinno piec się bardzo powoli! Należy pamiętać, że im słodsze jabłka tym mniej posypujemy cukrem.
Przepis jest podany na uniwersalną blaszkę 30×24 cm, ja zwiększyłam składniki i piekłam na większej blaszce.
Smacznego