Zawsze podobały mi się przepisy na mięso w cieście francuskim. Postanowiłam w końcu zrobić swoją wersję - taką zdrową (bo indyk, szpinak), ale nie do końca odchudzoną (bo ciasto francuskie i ser). Cebula nadała całości doskonałego aromatu i smaku! W całym zamyśle głównie chodziło mi o ten szpinak - przemycić, bo Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza ;) ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie!
Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje.
Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu z przygotowań widać kawałek ostrza, szkoda, że nie cały), bo jakiś czas temu wygrałam komplet 3 noży #Ambiton, które po pierwszym krojeniu Mąż podsumował "no to jest brzytewka" ;) a to dlatego, że naszym nożom (wszystkim!) ostrości zawsze brakowało... Chłop w domu i nie było komu porządnie naostrzyć (do czasu wygrania tego kompletu, bo była tam też fantastyczna ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże;)).
Składniki:1 op. ciasta francuskiego
500 g piersi z indyka
3 plastry sera śmietankowego z papryką
kilka świeżych liści szpinaku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy). Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć).
Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z zawartością zwijamy w ciasną roladę i układamy na przygotowanym cieście francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło.
Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę "odpocząć", następnie wyjmujemy danie z tłuszczu, który się wytopił. Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.
Przepis zgłaszam do konkursu z marką #Ambition - kliknijcie w grafikę na dole, sklep
Dajar ma aktualnie zniżkę na produkty tej firmy, 10% rabatu na hasło ZDROWE-GOTOWANIE.
![Ambition z dbałością](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/13/73embed_eRG8faXpxzr6nKUZN2sKvlyoeRydwAzz.png?source=kolorowy-przepisownik)