Pomysł początkowo wydawał mi się... nieosiągalny? Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa wołowego upieką mi się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie będzie zalatywało surowizną ;) A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku! Kasza jęczmienna zastąpiła produkt, który dodaję czasem do pulpetów - namoczoną kajzerkę (świetnie się do tego nadała, dzięki niej pulpety były pulchne i mięciutkie!).
Danie przygotowałam na konkurs kreatywny, gdzie podane są 3 składniki główne, do tego jeden główny trzeba dodać i resztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)).
Składniki:Pulpety:500g wołowego mięsa mielonego
20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duże jajko
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Muffiny:80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
250g pieczarek
1 szkl. mąki chlebowej
3/4 szkl. mleka
200g śmietany 30%
1 duże jajko
3 łyżki startego drobno żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka czarnuszki
sól i pieprz do smaku
Sos kukurydziany:10 łyżek kukurydzy z puszki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki.
Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno.
Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.