Pyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo się krzywił "rabarbar do ciasta?zepsujesz ciasto" :D a potem zajadał się aż miło patrzeć :)))
Składniki:Spód:3,5 szkl. mąki
8 żółtek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Pianka:8 białek
1/2 szkl. cukru
3 budynie o smaku śmietankowym
Dodatkowo:3 łodygi rabarbaru
2 duże jabłka
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki galaretki truskawkowej
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna.
Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej.
Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach.
Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej.
Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła.
Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich.