Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa.
I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;) to te także bardzo nam smakowały. Szczególnie zadowolona byłam z tego z jakim apetytem je moja Córcia, która buraków nie lubi, a tu dała sobie przemycić ;) no, jeszcze koktajle z surowym burakiem pije, ale pod warunkiem, że z jednej szklanki ze mną i obie pijemy przez słomkę :)
Składniki:Gołąbki:1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 główka kapusty włoskiej
2 pieczone papryki (bez skórki)
1 szkl. mrożonych buraczków tartych
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 szczypty papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
1 płaska łyżeczka soli
Sos:3 pomidory
1 pieczona papryka (bez skórki)
1 mała cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Sposób przygotowania:Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.