Brzmi smacznie? Słowo BROWNIE na pewno ;) jaglane może jeszcze też, bo wiele osób tego typu wypiek zna. Ale cała reszta to już moja fanaberia, która przyszła do głowy pod wpływem chwili, opuścić jej nie chciała i musiała zostać zrealizowana ;) efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - doskonale wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy by się nie spodziewał, że z kaszy jaglanej można zrobić takie cuda :) a to dopiero początek moich eksperymentów z jaglanką w słodkich wypiekach ;) ojjj... spodobało mi się, więc pomysły już się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :)
Do kielicha blendera przekładamy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i mieszamy z olejem kokosowym, aby się rozpuścił.Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do kaszy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy (o konsystencji budyniu - tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie).
* Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowałam 2 bataty i otrzymałam 1,5 szkl. pure (nie dałam wszystkiego, bo mi Zuzia zjadła;)).
Kochani, dla czytelników bloga specjalny rabat -10% w sklepie Dajar na produkty Ambition - wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE - warto skorzystać, bo #Ambition to marka, z którą wyposażycie się we wszystkie niezbędne rzeczy do domu, nie tylko do kuchni! ;)
Blondies to nic innego jak klasyczne brownie jednak z białą czekoladą. Ciasto idealne dla fanów białej czekolady i ciast na jej bazie. Blondies z migdałami to ciasto bardzo wyraziste w smaku, wilgotne, ciężkie jak to brownie, a jednocześnie delik...
Co powiesz na brownie czekoladowe? Miękkie, wilgotne, lekko ciągnące i rozpływające się w ustach. Pyszne! Słodkie w punkt, z nutą aromatycznej kawy. Jednym słowem to brownie idealne! Bez mąki i bez cukru. To szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy 5 s...
Dziś czekoladowo.Mocno czekoladowo!Intensywne, pożywne i wilgotne brownie w połączeniu z delikatnie przebijającą się nutą kokosa oraz Czekodżemem Wiśnia z belgijską czekoladą od Łowicza, to prawdziwa gratka dla koneserów szukających niebanalnych połącz...
mojprzepisna.pl Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się do obiadu czy rosołu, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją sp...
Jabłecznik bez mąki? Tak, to możliwe! Ostatni eksperyment zrodził się w momencie, gdy ugotowałam kaszę jaglaną (no dobra, dużo kaszy) i nie do końca wiedziałam, jak ją spożytkować. A może by tak zrobić ciasto? Brownie jaglane już było, przydałoby się c...
Pewnie słyszeliście kiedyś z ust niejednej babci powiedzonko "Jak kocha to wróci". Babcie często mają rację, a szczególnie przekazując mądrości w formie aforyzmów i oczywiście w temacie ubierania się adekwatnie do pogody. A rabarbar chyba faktycznie ko...
Wymarzył mi się intensywnie czekoladowy deser, najlepiej taki, którym można cieszyć się bez wyrzutów sumienia. Początkowo chciałam upiec pełnoziarniste czekoladowo-buraczane ciasto bez dodatku cukru. Jego słodycz pochodziłaby od buraczków. Na pewno był...