Składniki: 2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru 20 g drożdży2 łyżki ciepłego mleka2 łyżki miodu 1 jajko2 łyżki masła1 łyżka gęstej śmietany2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy je w ciepłe miejsce na kwadrans. Masło rozpuszczamy z miodem. W misie łączymy mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, sodą, cynamonem. Wbijamy jajko, wlewamy roztopiony tłuszcz z miodem, dodajemy śmietanę i drożdże. Wyrabiamy ręką ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Foremkami wykrawamy różnorodne kształty ciasteczek. Układamy je na blaszce i pieczemy w temp. 180 C ok. 10 minut. Upieczone pierniczki ozdabiamy wedle uznania.