Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Funnel cake pierwszy raz jadłam, kiedy odwiedziłam Atlantic City. Idąc promenadą można spotkać wiele stoisk gastronomicznych, w których przyrządza się właśnie ten przysmak. Można podawać go z owocami, bitą śmietaną, polewami lub z samym cukrem pudrem. Ja przygotowałam go z bananem, czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- Szklanka mleka
- Szklanka mąki
- 1 jajko
- łyżka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- banan
- czekolada
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mleko, mąkę, jajko, cukier i proszek miksuję razem aż powstanie gładka masa. Przy pomocy lejka rozlewam ciasto (ok. 4 łyżki na jedną porcję) na gorący olej w patelni. Smażę do zarumienienia z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie dekoruję tym na co mam ochotę.
Moje niestety wyszły troszkę płaskie, ale zapomniałam kupić olej i smażyłam je w małej ilości, a powinny być smażone w głęboki oleju. Wtedy będą grube i chrupiące.
Smacznego!