Tort bardzo elegancko prezentuje się na stole. Robiłam go jakiś czas temu, kiedy nie miałam jeszcze wprawy z lukrem królewskim i ozdabianiem nim deserów. Następnym razem postaram się, aby tort był jeszcze bardziej dopracowany, ale najbardziej liczy się chyba smak.
Limonki są bardzo orzeźwiające w czasie lata, także ich połączenie ze słodkim lukrem i kwaśnym limonkowym kremem jest bardzo przyjemne w czasie upałów, nawet wtedy kiedy niespecjalnie chce się nam zjeść coś słodkiego.
Składniki (zielony biszkopt):
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwnik zielony
- Oddziel białka od żółtek i ubij je z cukrem na sztywną pianę.
- Dodawaj żółtka po kolei, ciągle miksując.
- Następnie dodaj przesiane mąkę z proszkiem i barwnikiem, ciągle miksując, aż do uzyskania masy o jednolitej barwie.
- Masę wylej na wysmarowaną tłuszczem formę, włóż do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180°C.
- Piecz przez około 25-30 min i wystudź.
Składniki (limon curd – krem limonkowy):
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 4 limonki
- 2 cytryny
- Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem.
- Dodaj pocięte na kawałki masło i ubij na puszysta masę.
- Wyciśnij sok z 4 limonek i 2 cytryn i zmiksuj z masą.
- Odstaw w miseczce, aż limon curd zastygnie.
Składniki (lukier królewski):
- 3 białka jaj
- 400 g cukru pudru
- szczypta soli
- Ubij białka ze szczypta soli na sztywną pianę.
- Ubijając dodawaj cukier aż powstanie lukier o kremowej konsystencji.
- Przełóż biszkopt limonkowym kremem i pokrój na kilka osobnych kawałków.
- Każdy z kawałków obsmaruj dookoła lukrem i poczekaj aż zastygnie.
- Ozdób każdy kawałek według uznania.