Ostatnio były u mnie ciasta i ciasta, a nawet pierniki, bo zakup nowej foremki wymógł na mnie wypróbowanie kolejnego przepisu. Ale o tym następnym razem. Dzisiaj, aby chwilowo oderwać się od słodkości, proponuję sałatkę. Kolorową, lekką jeszcze pachnącą ostatnimi promieniami gorącego słońca.
SAŁATKA FIT:- 150g świeżego szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 - 6 marynowanych pieczarek
- 3 jajka
- 2 niewielkie ogórki konserwowe
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól, pieprz
Szpinak myjemy i delikatnie osuszamy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
W misce umieszczamy szpinak i przestudzone oraz pokrojone w grubą kostkę jajka na twardo. Dokładamy marynowane pieczarki. Jeśli są małe to używamy całe, a jeśli tego wymagają, przekrajamy je na połówki. Do sałatki wrzucamy połówki pomidorków i pokrojone w kostkę korniszony. Delikatnie mieszamy sałatkę. W osobnej miseczce mieszamy jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Sałatkę wykładamy na talerz i podajemy polaną wcześniej przygotowanym sosem.