Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na lekką, letnią, zupę jarzynową z kaszą jaglaną i brokułem. Jednym słowem - zdrowie na talerzu =)
Potrzebne będą:
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 duży brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- ok.. pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypioru
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy
Sposób wykonania:
1) Warzywa kroimy bardzo drobno. Różyczki brokuła mogą pozostać w większych kawałkach, zaś łodygi drobno pokrojone jak reszta warzyw.
2) Zagotowujemy wodę w garnku i na wrzątek wrzucamy warzywa, kaszę oraz przyprawy (oprócz masła, świeżej zieleniny i kurkumy).
3) Gotujemy ok. 20 minut.
4) Tuż przed wyłączeniem zupy dodajemy masło, posiekaną pietruszkę ze szczypiorkiem, i ok. pół łyżeczki kurkumy.
5 Wyłączamy zupę, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut w celu połączenia się smaków.
Smacznego =)
Agnieszka