Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić kolejną wersję zupy jarzynowej, tym razem według przepisu, który dostałem od mojej sąsiadki. Zupa wyszła fantastycznie i na pewno będę ją robił częściej. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej zupy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą: - włoszczyzna (1-2 marchwie, 1 por, 1 pietruszka, pół selera) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 2 ziemniaki - kilka pieczarek - 200 g soczewicy czerwonej - pomidory z puszki, albo 2 łyżki koncentratu pomidorowego - oliwa lub masło do podsmażenia - około 2 litrów wody - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry w ziarnach (zmielonej lub utartej w moździerzu), tymianek, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, sól, pieprz
Sposób wykonania: 1) Warzywa obieramy i płuczemy. 2) Cebulę, czosnek i por kroimy w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w średnią kostkę. Pieczarki w plastry. 3) Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce, na dużych oczkach. 4) W większym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło lub oliwę, po czym dodajemy warzywa (bez ziemniaków) i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniamy, tylko szklimy). 5) Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa trochę zmiękną, po czym dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę i ziemniaki. 6) Po kolejnych 10-15 minutach gotowania dodajemy wszystkie przyprawy (po około pół łyżeczki) oraz pokrojone pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowym, po czym znów gotujemy przez kilka minut, aż wszystko będzie miękkie. Gdyby zupa była zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody i zagotować. 7) Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Już do talerza można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
Opis Zupa jarzynowa: Zupa jarzynowa to wiosenna zupa, która może być spożywana przez cały rok. To istna skarbnica witamin i minerałów, które są zawarte w warzywach i bulionie. Zupa jarzynowa znacznie lepiej smakuje jeśli jest wykonana z sezonowych wa...
Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl
Lato bezpowrotnie przeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 3...
Zupa jarzynowa bez mięsa.Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany.Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu.Jak zrobić zupę jarzynową be...
Świąteczny czas dobiega końca i czas pomyśleć o tym, jak oczyścić swój organizm po dietetycznych wyskokach, na które pozwalamy sobie w Boże Narodzenie. Wypróbujcie mój przepis na lekką zupę jarzynową
ZUPA JARZYNOWA na poniedziałkowy obiad we Wrocławiu nadal wieje (ale już mniej niż wczoraj). Taka pogoda ma to do siebie, że wracamy do domu zziębnięci
Zupa kalafiorowa rzadko zachęca swoim wyglądem, ale latem jest to obowiązkowa pozycja na naszym stole ; ) Moja Mama zawsze dodaje do niej ziemniaki u Męża jadło się ją z makaronem, więc obecnie często wymieniamy te dwa składniki : ) Ciekawa jes...
Z jednej główki młodej kapusty zrobiłam 3 dania - to pierwsze z nich. Zupa jarzynowa, przypominająca trochę krupnik przez dodatek kaszy jęczmiennej, nawet bez zabielenia dobrze smakuje - polecam, bo jest też dość szybka w przygotowaniu.Czytaj więcej »...