Cześć =) Żeberka pieczone w kapuście, to tradycyjna polska potrawa, która idealnie nadaje się na jesienno-zimowe chłody.
Próbowałem żeberek w kilku wersjach, ale ta jest moim faworytem. Mięso jest delikatne i aromatyczne, a do tego mamy wspaniałą zapiekaną kiszoną kapustę. Razem tworzą naprawdę świetny zestaw.
Żeberka podajemy z ziemniakami, a całość jest czymś genialnym. Szybko znikają ze stołu i wcale mnie to nie dziwi.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania żeberek w taki sposób, ponieważ naprawdę
warto!
Potrzebne będą:
- 1 kg żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- 1-2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- olej
Sposób wykonania:
1) Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy po dwa lub jednym.
2) Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i odstawiamy na około 2 godziny.
3) Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4) Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu i dzielimy ją na 2 części. Jedną część kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, a na to liście laurowe i ziele angielskie.
5) Na kapuście rozkładamy żeberka.
6) Przykrywamy pozostałą częścią kapusty, zalewamy 1,5-2 szklankami wody, przykrywamy i pieczemy przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego =)