Cześć =) Warzywa zapiekane z kiełbasą to pomysł na niezwykle prostą potrawę jednogarnkową, która praktycznie robi się sama. Jest łatwa w wykonaniu i można użyć do niej mieszanki dowolnych warzyw (podane w przepisie to tylko przykład i ogólne proporcje). Można również pominąć kiełbasę i zrobić lżejszą wersję bezmięsną.
Przy doborze warzyw należy kierować się ogólną zasadą, że jako podstawa powinno być coś z korzeni i bulw, czyli np. bataty, ziemniaki, marchew, brukiew. Dla wyrazistości smaku dobrze dodać czosnek, cebulę i pomidory. A jako reszta świetnie nadają się letnie warzywa psiankowate, czyli różne kabaczki, cukinie, patisony, bakłażany, no i oczywiście kolorowa papryka. Opcjonalnie można dorzucić trochę oliwek lub kaparów.
Podajemy jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem ryżu, czy też pieczywa =)
Potrzebne będą:
- 2 bataty lub ziemniaki
- 2-3 cukinie lub kabaczki
- 1 cebula
- 2-3 kolorowe papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 szklanki drobno krojonych pomidorów odcedzonych z soku
- ok. 450g podwędzanej kiełbasy
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano (lub garść suszonych)
- sol i pieprz
Sposób wykonania:
1) Warzywa kroimy w kostkę, a kiełbasę w grubsze, ukośne plastry.
2) Wrzucamy warzywa do naczynia i obficie skrapiamy oliwą, po czym mieszamy dokładnie.
3) Na warzywa wykładamy kiełbasę i gałązki ziół.
4) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni C ok. 1 godziny. W połowie pieczenia mieszamy całość, aby warzywa z dołu trafiły na górę i odwrotnie. To zapewni równomierne upieczenie wszystkiego.
Smacznego =)
Agnieszka