Cześć =) Śledzie w oleju to tradycyjna, polska potrawa. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy właśnie śledzie w oleju pojawiają się na stołach w całej Polsce. Często już pod koniec jesieni rozpoczyna się sezon na te tłuste ryby i trwa nieprzerwanie aż do wiosny.
Śledzie w oleju są najpopularniejszymi polskimi śledziami.
Dziś podaję przepis podstawowy, sprawdzony, na śledzie w oleju, takie jakie pojawiają się najczęściej na moim stole. Proste i smaczne.
- 500 g płatów śledziowych
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- pieprz
- około 400 ml oleju
Sposób wykonania:
Jeśli śledzie są z beczki lub wiaderka w solnej zalewie:
1) Filety śledziowe myjemy dokładnie pod kranem. Wstawiamy do lodówki, co dwie godziny płuczemy i wymieniamy wodę na świeżą. Po okołu 6 godzinach filety płuczemy pod kranem ostatni raz i wycieramy papierowym ręcznikiem.
2) Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy olejem i lekko mieszamy. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach śledzie nadają się do jedzenia.
Jeśli śledzie są z pudełka, lekko słone, przechodzimy od razu do punktu numer 2.
Smacznego =)