Cześć =) Sandacz, to ryba wyjątkowa, wysoko ceniona na całym świecie, zarówno za walory dietetyczne (niska zawartość tłuszczu i wysoko przyswajalne białko) oraz kulinarne (uważany jest za przysmak i serwowany w restauracjach, jako jedno z najbardziej ekskluzywnych dań rybnych). Sandacz zaliczany jest także do jednego z najciekawszych trofeów wędkarskich.
Sandacz jest rybą słodkowodną, zaliczaną do skarbów rzek i jezior. Ma idealny, czysty smak oraz białe mięso. W Polsce jem zazwyczaj sandacze złowione w Gople, a w Stanach Zjednoczonych - sandacze z Wielkich Jezior. Sandacz to także ulubiona ryba Agnieszki.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania sandacza w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2-4 porcje):
- 2-4 filety z sandacza
- mąka
- masło
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Filety z sandacza posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
2) Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki masła, po czym smażymy ryby po około 3-4 minuty z każdej strony.
3) Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry ziemniaki.
Podajemy z ulubionymi warzywami - w tej wersji sandacza podaliśmy z białymi szparagami ugotowanymi na parze.
Smacznego =)