Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła. Dziś zapraszam wszystkich na rosół z kury wiejskiej, którą Kasztanowa Kuchnia dostała od zaprzyjaźnionego gospodarstwa rolnego. Prawdziwy, tradycyjny, polski, esencjonalny rosół, to smak i aromat, których się nie zapomina i cudowny zapach, który wypełnia cały dom. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania rosołu w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 2,5 litra wody - 4-5 udek z kurczaka lub kury (lub inne części), ok. 500-600g - 4 marchewki - 2 pietruszki - 1 por - kawałek selera - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - kilka kulek pieprzu - sól - kurkuma - zielona pietruszka do posypania
Sposób wykonania: 1) Wkładamy części kurczaka i warzywa do dużego garnka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. 2) Zmniejszamy aż do minimum i gotujemy rosół ok. 2 godziny. 3) Doprawiamy solą i dodajemy małą ilość kurkumy, na czubku łyżeczki. 4) Wyjmujemy wszystkie warzywa i, w razie potrzeby, odcedzamy rosół z pozostałych farfocli. 4) Podajemy rosół z dowolnym makaronem posypany natką pietruszki, udekorowany marchewką, albo jako czysty bulion do picia.
Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła.Dziś zapraszam wszystkich na rosół z kury wiejskiej, którą Kasztanowa Kuchnia zjadła w bydgoskiej "Restauracji Osiedl...
Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła.Dziś zapraszam wszystkich na rosół z kury wiejskiej, którą Kasztanowa Kuchnia dostała od zaprzyjaźnionego gospodarstw...
Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła.Dziś zapraszam wszystkich na rosół z kury wiejskiej, którą Kasztanowa Kuchnia dostała od zaprzyjaźnionego gospodarstw...
Składniki:rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile p...
Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej kury, która wcześniej biegała sobie u niej po ogrodzie. Taki rosół jest najlepszy na świec...