Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła.
Dziś zapraszam wszystkich na rosół z kury wiejskiej, którą Kasztanowa Kuchnia zjadła w bydgoskiej "Restauracji Osiedlowej".
Prawdziwy, tradycyjny, polski, esencjonalny rosół, to smak i aromat, których się nie zapomina i cudowny zapach, który wypełnia cały dom.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania rosołu w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 2,5 litra wody
- 4-5 udek z kurczaka lub kury (lub inne części), ok. 500-600g
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- kawałek selera
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- sól
- kurkuma
- zielona pietruszka do posypania
Sposób wykonania:
1) Wkładamy części kurczaka i warzywa do dużego garnka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
2) Zmniejszamy aż do minimum i gotujemy rosół ok. 2 godziny.
3) Doprawiamy solą i dodajemy małą ilość kurkumy, na czubku łyżeczki.
4) Wyjmujemy wszystkie warzywa i, w razie potrzeby, odcedzamy rosół z pozostałych farfocli.
4) Podajemy rosół z dowolnym makaronem posypany natką pietruszki, udekorowany marchewką, albo jako czysty bulion do picia.
Smacznego =)