Cześć =) Rolady z piersi kurczaka, to potrawa, która na polskich stołach gości bardzo często. To popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs.
Powody takiego stanu rzeczy są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, spożywamy dużo drobiu (kurczaków), który obok wieprzowiny, jest najczęściej jedzonym w Polsce mięsem. Po drugie filety z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko.
Dziś zapraszam na rolady z piersi kurczaka, podane w towarzystwie ziemniaków, gotowanej marchewki i surówki.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania rolad z piersi kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 6 piersi z kurczaka
- masło
- koperek
- sól i pieprz
- 6 plastrów ostrego żółtego sera
- 1 jabłko
- mąka
Sposób wykonania:
1) Piersi rozbić na kotlety, posolić, popieprzyć, dać gałązkę koperku, kawałek mrożonego masła, plasterek ostrego żółtego sera.
2) Zwinąć w rulonik spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, zrumienić na maśle.
3) Przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać ciut przegotowanej wody, obłożyć cząstkami jabłka i piec aż będzie miękkie (ok. 45 minut w 200 st. C).
Smacznego =)