Cześć =) Kilka dni temu Kasztanowa Kuchnia otrzymała propozycję, od Niezależnego Zrzeszenia Studentów Politechniki Warszawskiej, objęcia swoim patronatem akcji kulinarnej pt. "Projekt Widelec" i postanowiła poprzeć tą ciekawą inicjatywę. Jest to dla mnie dodatkowo ważne, ponieważ sam swego czasu byłem członkiem NZS i zawsze pozostanę członkiem tej organizacji
in pectore.
"Projekt Widelec" jest już drugą edycją konkursu, który powstaje z inicjatywy jednej z największych i prężnie działających organizacji studenckich - Niezależnego Zrzeszenia Studentów Politechniki Warszawskiej.
"Projekt Widelec" ma na celu poszerzenie wiedzy z zakresu gotowania wśród studentów oraz zachęcenie ich do samodzielnego przygotowywania posiłków. Jest to również możliwość zaprezentowania swoich kulinarnych zdolności szerszemu gronu oraz rozwijanie pasji, jaką jest gotowanie. Zwracamy uwagę na istotne zalety zdrowotne dań przygotowywanych samodzielnie i pokazujemy studentom, że czasem lepiej poświęcić kilka minut na gotowanie, niż ciągłe jedzenie "na mieście". Pragniemy ukazać, iż ważnym czynnikiem podczas przygotowywania dania jest sposób w jaki zostaje ono zaserwowane, ponieważ to właśnie estetyka podania decyduje o tym czy chcemy skosztować danej potrawy.
Aby wziąć udział w naszym projekcie, studenci Politechniki Warszawskiej muszą wysłać zdjęcie samodzielnie przygotowanego posiłku wraz z przepisem na adres
widelec@nzspw.pl oraz odpowiedzieć na jedno pytanie konkursowe ukazane na stronie. Na podstawie zgłoszeń zostanie wybranych 6 najlepszych uczestników, którzy zmierzą się ze sobą w finale (14 listopada 2015 r. w Domu Studenckim Tulipan-Pineska) polegającym na samodzielnym przygotowaniu dowolnego posiłku. Komisja będzie oceniać zarówno smak potrawy, jak i jej estetykę oraz właściwości zdrowotne. Na zwycięzcę czeka atrakcyjna nagroda.