Cześć =) Postny barszcz z kapustą ma właściwości oczyszczające i nadaje się jako element warzywno-owocowego detoksu dla osób będących na diecie oczyszczającej organizm. Jest to prosta w wykonaniu, lecz bardzo smakowita zupa, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom barszczu i buraków. Esencjonalna i zdecydowana w smaku dzięki użytym przyprawom i dużej ilości warzyw. W takiej postaci, jak podaje przepis poniżej, jest to zupa całkowicie postna.
Można po ugotowaniu zupę nieco skropić oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem, ponieważ obecność tłuszczu pomaga organizmowi przyswoić witaminy z warzyw. Oliwa nada zupie również bogatszej nuty smakowej, z tym, że wtedy nie będzie to już zupa całkowicie postna.
Jeśli zaś mamy ochotę na barszcz bardziej pożywny niż podaje przepis, można dodać do niego ugotowanej białej fasoli, lub udekorować jajkiem albo serem feta i prażonymi orzechami. Na zdjęciach poniżej widoczny jest barszcz postny, następnie z jajkiem, a na końcu z prażonymi orzeszkami piniowymi i kruszonym serem feta =)
Potrzebne będą:
- 2 litry wody
- 750g buraków
- 300g kapusty
- 2-3 marchewki
- 1-2 łodygi selera
- sól i pieprz
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sok z połowy cytryny i 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub zamiast octu więcej cytryny)
- 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnione w prasce
- czubata łyżka majeranku
- opcjonalnie: oliwa z oliwek lub inny zdrowy olej do pokropienia; jajko, ser, orzechy do posypania
Sposób wykonania:
1) Buraki trzemy na tarce, kapustę drobno siekamy, a marchewkę i seler kroimy na bardzo małe kawałki.
2) Wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy (oprócz czosnku i majeranku) do garnka z wodą i gotujemy 20 minut.
3) Na końcu dodajemy sok z cytryny i ocet, czosnek oraz majeranek i gotujemy jeszcze minutę-dwie.
(Inspiracja przepisu pochodzi z bloga "
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie")
Smacznego =)
Agnieszka