Cześć =)
Gołąbki, to potrawa występująca w wielu różnych wersjach. Nadzienie mogą stanowić mięsa, ryż, kasze, warzywa, grzyby - do wyboru, do koloru, zależnie od regionu oraz stanu spiżarni i fantazji kucharza. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na gołąbki z ryżem i mieloną wołowiną, przyprawione czosnkiem, cebulą i majerankiem i zapieczone z sosem pomidorowym =)Potrzebne będą:- 1 nieduża kapusta
- 600g mielonej wołowiny, nie za tłustej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 czubata łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku rozgniecione w prasce
- 1 mała cebula bardzo drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonej papryki, najlepiej wędzonej
- sól i pieprz
- 1 szklanka sosu pomidorowego, bądź przecieru z przyprawami
Sposób wykonania:
1) Kapustę sparzamy w garnku i oddzielamy 10 ładnych liści na gołąbki.
2) Mięso mieszamy w misce z ryżem i przyprawami.
3) Dzielimy mięso na 10 kulek, które zawijamy w liście kapusty formując zgrabne gołąbeczki.
4) Duże prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem, wylewamy na dno 1/3 sosu pomidorowego i wykładamy warstwę pozostałych z główki liści kapusty.
5) Na to układamy gołąbki i na koniec polewamy resztą sosu pomidorowego.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy, przykryte folią aluminiową 50 minut.
Smacznego =)
Agnieszka