Cześć =) Parówki lub cienkie kiełbaski w cieście francuskim mogą być sympatyczną przekąską na niezobowiązujące przyjęcia, albo, z dodatkiem surówek, stanowić sycący posiłek. Postarajmy się kupić parówki ze 100% lub blisko 100% zawartością mięsa. Natomiast ciasto francuskie z jak najmniejszą ilością składników. Jeden kwadratowy płat ciasta francuskiego wystarczy na 6 sztuk =)
Potrzebne będą:
- 6 parówek lub cienkich kiełbasek
- 1 kwadrat ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania powierzchni
- opcjonalnie ulubione zioła
Sposób wykonania:
1) Rozmrażamy płat ciasta francuskiego i gdy będzie miękkie rozkładamy go na dużej desce lub na blacie.
2) Przekrawamy płat ciasta raz wzdłuż i dwa razy w poprzek, aby wyszło 6 prostokątów.
3) Na każdy prostokąt ciasta kładziemy parówkę i zwijamy w rulonik ściśle sklejając brzegi.
4) Ostrym nożem robimy nacięcia na wierzchu każdego zawijasa. Nacięcia powinny być głębokie, aż do mięsa.
5) Smarujemy wierzch każdego rulonika z parówką roztrzepanym jajkiem. Do jajka można dodać trochę ulubionych suszonych ziół.
6) Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 190 stopni C (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta).
Smacznego =)
Agnieszka