Cześć =) Gotowana marchewka, to znany i lubiany dodatek do wszelkich dań obiadowo-kolacyjnych, a szczególnie, gdy towarzyszy jej nieodzowny kompan - groszek =)
Dziś zapraszamy na marchewkę w nieco innym wydaniu i bardziej wyostrzonym smaku: z dodatkiem czosnku i pietruszki. Marchewka duszona z masłem to dodatkowo duża dawka witaminy A dla organizmu =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 marchewek
- kilka łyżek wody
- 2-3 łyżki drobno posiekanych listków pietruszki
Sposób wykonania:
1) Na przykrywanej patelni rozgrzewamy masło (na średnim ogniu) i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy mieszając ok. 1 minutę. Czosnek nie powinien się zarumienić, tylko lekko podgrzać i uwolnić swój nęcący zapach.
2) Dodajemy marchewkę pokrojoną w 2-3 milimetrowe plastry, mieszamy i dodajemy kilka łyżek wody, tak aby na patelni mogła wytworzyć się para. Przykrywamy, zmniejszamy gaz i dusimy około 10 minut, do miękkości.
3) Odkrywamy patelnię, dodajemy pietruszkę, mieszamy wszystko i gotujemy jeszcze chwilę, odparowując resztki cieczy z patelni.
Smacznego =)
Agnieszka