Cześć =) Pieczony łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni.
Dziś chciałbym podzielić się kolejnym wykonaniem tej wspaniałej ryby, którą tym razem podałem z ziemniakami i białymi szparagami, ugotowanymi na parze.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania łososia w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 6 małych porcji)
- 750g filetów z łososia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1) Filety z łososia kroimy w odpowiadające nam szerokością paski, a następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy lekko oliwą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
2) Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C, układamy kawałki łososia w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej i pieczemy rybę przez ok. 20 minut.