Cześć =) Pieczony łosoś gościł na Kasztanowej Kuchni już wiele razy, a dziś przedstawiamy filet upieczony w całości i podany z sosem jogurtowo-kaparowym. Orzeźwiający smak tego sosu świetnie łączy się ze smakiem łososia. Cały filet dużego łososia waży około kilograma i może posłużyć jako poczęstunek na przyjęciu dla 5-6 gości. Upieczony łosoś bardzo dobrze smakuje również na zimno jako pożywny białkowy dodatek do sałaty lub innych warzyw. A taki zestaw to proste a ciekawe rozwiązanie na przenośny posiłek do skonsumowania podczas przerwy obiadowej w pracy =)
Potrzebne będą (na 5-6 porcji):
- 1 cały filet z łososia (ok. 1kg)
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Na sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kaparów z zalewy octowej
- odrobina musztardy
- odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
1) Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką, lekko skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 250 stopniach C.
2) Składniki sosu mieszamy w misce, by później nakładać na indywidualne porcje łososia
3) Podajemy z dowolnymi dodatkami warzywnymi. W tym przypadku: puree ziemniaczano-selerowe i jarmuż duszony z cebulą.
Smacznego =)
Agnieszka