Cześć =) Bardzo lubię ryby, ponieważ są smaczne i zdrowe. Od dziecka łowię je w Okoninach Nadjeziornych.
Dziś przedstawiam pieczonego leszcza, którego zjadłem podczas niedawnego pobytu w Borach Tucholskich.
Leszcza podałem z smażonymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi własnej roboty.
Zachęcam wszystkich do przygotowania leszcza w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 2 filety z leszcza
- sól, pieprz
- masło
Sposób wykonania:
1) Leszcze oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (każdy filet na około 3 części) a następnie posypujemy z wierzchu solą i pieprzem.
2) W naczyniu żaroodpornym układamy 2 łyżki masła, a na to leszcze skóra do góry, z nałożonymi na wierzch kawałkami masła.
3) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy całość przez około 20-25 minut.
4) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego =)