Cześć =) Dziś zapraszam na tradycyjne, polskie smaki, czyli kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami.
Zdałem sobie ostatnio sprawę, że spośród wielu potraw, które ugotowałem, nigdy nie robiłem kopytek. To poważny błąd i przeoczenie, dlatego postanowiłem przygotować taki obiad dla siebie i rodziców, podczas mojej niedawnej wizyty u nich. Takie kopytka to dla mnie smak dzieciństwa.
Pamiętam, że w podstawówce obiady na stołówce szkolnej nie należały do najlepszych, pomimo że jedzenie pasjonowało mnie od zawsze. Podobnie było w liceum, gdy rodzice zapisali mnie na obiady do szkoły gastronomicznej. Doszło do tego, że przestałem tam chodzić, wyrzucałem bloczki w trawę, a rodzicom zmyślałem piękne nazwy potraw, które rzekomo danej dnia tam zjadłem. Później wszystko wyszło na jaw i rodzice zapisali mnie na obiady do jednej z restauracji niedaleko szkoły, jednak i tu szczęście mi nie dopisało, gdyż zaliczyłem pierwsza i jak na razie jedyną próbę otrucia mojej osoby. Dostałem salmonelli i leżałem 2 tygodnie pod kroplówką. Śni mi się to po nocach do dziś!
Wracając do stołówki w podstawówce, to tak czy siak, ale zawsze podekscytowany czekałem na piątki. Nie tylko dlatego, że były początkiem weekendu, ale także dlatego, że często serwowano wtedy kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami. To dla mnie smak dzieciństwa, do którego chętnie wracam. Od czasu do czasu kopytka przygotowują mi babcie, a ja w ramach podziękowania serwuje im potrawy z kuchni świata, których wcześniej nie znały.
Uznałem, że to już najwyższy czas, abym i ja wyrobił fach w ręku w produkcji kopytek. Wyszły cudowne.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kopytek z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 500-600 g ugotowanych ziemniaków (starych)
- 250 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- na zasmażaną kapustę: 1 kg kiszonej kapusty, 300 g wędzonego boczku, 500 ml wody, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, szczypta kminku, łyżka oliwy z oliwek, pieprz, sól (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
1) Ugotowane, obrane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem i studzimy.
2) Na blat oprószony mąką przekładamy puree ziemniaczane. Dodajemy resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i sól. Na środek wbijamy jajko i zagniatamy powoli ciasto.
3) Po kilku minutach ciasto powinno być odpowiednio twarde, tak by można było je kroić nożem. Jeśli się lepi, to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki.
4) Ciasto dzielimy na dwie części, z których formujemy wałki. Kroimy kopytka po skosie i lekko spłaszczamy.
5) W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy woda będzie wrząca, wrzucamy kopytka i gotujemy je przez około 3 minuty (aż do wypłynięcia). Przekładamy na talerz i podajemy z kapustą i skwarkami.
Sposób wykonania kapusty i skwarek:
1) Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki.
2) Kapustę kiszoną dodatkowo siekamy.
3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kapustę, chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy, podlewamy odrobiną wody i podsmażamy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego =)